poniedziałek, 8 lipca 2013

Słodkie truskawkowe co nieco !

Cześć dziewczyny !

Jak na razie pogoda u mnie się utrzymuj.
Słoneczko pięknie grzeje i już zdążyłam się trochę opalić a raczej poparzyć.
Ale już jest wszystko dobrze moja skóra wraca do zdrowia.
Ale nie będę was zanudzać o moim słonecznym poparzeniu, nie będzie również kosmetycznie.
Dziś chciałam wam pokazać co udało mi się ostatnio wyczarować w kuchni.
Kochane chyba wszystkie uwielbiamy truskawki, sezon prawie się kończy ale mi jeszcze udało się wyczarować na niedziele takie małe słodkie co nieco z tych pysznych owoców.
Przepis na to ciasto znalazłam w internecie na blogu http://kuchniapelnamagii.blogspot.com/
Ciasto zniknęło w mgnieniu oka, w ostatniej chwili zdążyłam zrobić zdjęcia.
Ciasto nazywa się:
"Truskawkowa pianka"   
                                                                                             
A tak wyglądało w moim wykonaniu:






 A to przepis na to słodkie co nieco, było na prawdę wyśmienite i dziś już nie ma po nim znaku.
Biszkopt:
4 jajka
8 dag mąki ziemniaczanej
6 dag mąki pszennej
16 dag cukru
cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek zimnej wody
Masa truskawkowa:
1 kg truskawek (mogą być mrożone)
2 galaretki truskawkowe
1 łyżeczka żelatyny
Masa śmietanowa:
400 g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z wodą na pianę, pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż uzyskamy gęstą lśniącą pianę. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy kolejno po 1 żółtku.  Na koniec oddajemy wymieszane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C ok. 20-25 minut
Masa truskawkowa: do galaretki wsypujemy żelatynę i rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody.  Świeże truskawki płuczemy, odsączamy, czyścimy z szypułek, a następnie miksujemy. Mrożone truskawki wystarczy tylko rozmrozić (wystarczy lekko, blender da sobie z nimi radę) i zmiksować. Lekko tężejącą galaretkę łączymy ze zmiksowanymi truskawkami i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy do częściowego stężenia. Masę wylewamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki.
Masa śmietanowa: żelatynę rozpuszczamy w ok. 50 ml mleka, studzimy.  Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec dodając płynną żelatynę.
Schłodzone ciasto dekorujemy kleksami ubitej śmietany.
Uwagi: jeśli mamy mrożone truskawki, i nasza zmiksowana masa jest dość chłodna musimy uważać, ponieważ po dodaniu galaretki bardzo szybko zacznie tężeć.

31 komentarzy:

  1. ale czad :) musi byc pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda, ale preferuję 'czysty' biszkopt z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda naprawdę bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Matuchno kochana wygląda bardzo smacznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pięknie wygląda.. narobiłaś mi ochoty :-)

    Co do poparzonej skóry - współczuję, mam nadzieję, że ból szybko ustąpi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam piec i oczywiście jeść ciasta :-)
    to Twoje truskawkowe wygląda bardzo smakowicie :-)
    ja wczoraj popełniłam Shreka :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda niczym ciasto z cukierni! idealne;)) na pewno pyszne :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie pyszności! Uwielbiam takie ciasta! :)
    Pozdrowienia,
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam jakie smakowite <3 dawaj mi tutaj :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm.. koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda smakowicie ;D
    Chętnie wypróbuję przepis, uwielbiam piec ciasta. :)
    Dodaję do obserwowanych

    OdpowiedzUsuń
  12. jakie pyszności ! ♥

    zapraszam do siebie: paulaaplace.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooooo rany, jakie pyszności! <3

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda przepysznie ♥.♥

    OdpowiedzUsuń
  15. O ja cie, kocham takie ciasta! I jakie wszystko równiusieńkie, nic się nie rozwaliło :D Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mhmmm ale mi smaka narobiłaś :) Genialnie ciasto!! Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. oooo! ja chcę to ciasto!;) wyglada mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmmmmm, wygląda smakowicie. W wolnej chwili wypróbuję przepis! :) ♥
    Obserwujemy? ^^

    OdpowiedzUsuń
  19. mniam! wygląda pychaaa! :)

    http://islandofflove.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze i opinie.
Każdy bardzo mnie cieszy i motywuje do dalszej pracy:)
Na pewno wkrótce odwiedzę także Twojego Bloga. ;)
Będzie mi bardzo miło, jeśli dodasz mnie do obserwowanych z pewnością odwdzięczę się tym samym.
Pozdrawiam:)