Cześć dziewczyny !
Jak na razie pogoda u mnie się utrzymuj.
Słoneczko pięknie grzeje i już zdążyłam się trochę opalić a raczej poparzyć.
Ale już jest wszystko dobrze moja skóra wraca do zdrowia.
Ale nie będę was zanudzać o moim słonecznym poparzeniu, nie będzie również kosmetycznie.
Dziś chciałam wam pokazać co udało mi się ostatnio wyczarować w kuchni.
Dziś chciałam wam pokazać co udało mi się ostatnio wyczarować w kuchni.
Kochane chyba wszystkie uwielbiamy truskawki, sezon prawie się kończy ale mi jeszcze udało się wyczarować na niedziele takie małe słodkie co nieco z tych pysznych owoców.
Przepis na to ciasto znalazłam w internecie na blogu http://kuchniapelnamagii.blogspot.com/
Ciasto zniknęło w mgnieniu oka, w ostatniej chwili zdążyłam zrobić zdjęcia.
Ciasto nazywa się:
"Truskawkowa pianka"
A tak wyglądało w moim wykonaniu:
A to przepis na to słodkie co nieco, było na prawdę wyśmienite i dziś już nie ma po nim znaku.
Biszkopt:
4 jajka
8 dag mąki ziemniaczanej
6 dag mąki pszennej
16 dag cukru
cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek zimnej wody
Masa
truskawkowa:
1 kg truskawek (mogą być mrożone)
2 galaretki truskawkowe
1 łyżeczka żelatyny
Masa
śmietanowa:
400 g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka
ubijamy z wodą na pianę, pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy i
ubijamy aż uzyskamy gęstą lśniącą pianę. Następnie nie przerywając ubijania
dodajemy kolejno po 1 żółtku. Na koniec oddajemy wymieszane z
proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy
w temperaturze 180 C ok. 20-25 minut
Masa truskawkowa: do galaretki wsypujemy żelatynę i
rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Świeże truskawki płuczemy, odsączamy,
czyścimy z szypułek, a następnie miksujemy. Mrożone truskawki wystarczy tylko
rozmrozić (wystarczy lekko, blender da sobie z nimi radę) i zmiksować. Lekko
tężejącą galaretkę łączymy ze zmiksowanymi truskawkami i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę odstawiamy do częściowego stężenia. Masę wylewamy na
wystudzony biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki.
Masa śmietanowa: żelatynę rozpuszczamy w ok. 50 ml
mleka, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec
dodając płynną żelatynę.
Schłodzone ciasto dekorujemy kleksami ubitej śmietany.
Uwagi: jeśli
mamy mrożone truskawki, i nasza zmiksowana masa jest dość chłodna musimy
uważać, ponieważ po dodaniu galaretki bardzo szybko zacznie tężeć.
ale czad :) musi byc pyszny :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda, ale preferuję 'czysty' biszkopt z owocami :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda naprawdę bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńMatuchno kochana wygląda bardzo smacznie! :D
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda.. narobiłaś mi ochoty :-)
OdpowiedzUsuńCo do poparzonej skóry - współczuję, mam nadzieję, że ból szybko ustąpi :)
uwielbiam piec i oczywiście jeść ciasta :-)
OdpowiedzUsuńto Twoje truskawkowe wygląda bardzo smakowicie :-)
ja wczoraj popełniłam Shreka :-)
wygląda niczym ciasto z cukierni! idealne;)) na pewno pyszne :P
OdpowiedzUsuńJakie pyszności! Uwielbiam takie ciasta! :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia,
Asia
Mniam jakie smakowite <3 dawaj mi tutaj :D
OdpowiedzUsuńMmm.. koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńSame smakołyki:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ;D
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis, uwielbiam piec ciasta. :)
Dodaję do obserwowanych
jakie pyszności ! ♥
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie: paulaaplace.blogspot.com
Wygląda pysznie!:)
OdpowiedzUsuńOoooo rany, jakie pyszności! <3
OdpowiedzUsuńzjadłabym :D
OdpowiedzUsuńale pychotka
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ♥.♥
OdpowiedzUsuńO ja cie, kocham takie ciasta! I jakie wszystko równiusieńkie, nic się nie rozwaliło :D Pychotka!
OdpowiedzUsuńale cudo! :))
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńale mi ochoty narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńale bajeranckie
OdpowiedzUsuńmmm ale pysznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńMhmmm ale mi smaka narobiłaś :) Genialnie ciasto!! Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńoooo! ja chcę to ciasto!;) wyglada mega apetycznie:)
OdpowiedzUsuńMmmmmm, wygląda smakowicie. W wolnej chwili wypróbuję przepis! :) ♥
OdpowiedzUsuńObserwujemy? ^^
no Aga, wyglada slicznie :)
OdpowiedzUsuńmniam! wygląda pychaaa! :)
OdpowiedzUsuńhttp://islandofflove.blogspot.com/
Wyglada smakowicie:)
OdpowiedzUsuń