Witajcie w moim kąciku kulinarnym.
Będę tu zamieszczała moje najciekawsze przepisy i popisowe dania.
Lubie gotować i piec ciasta dla moich najbliższych, uwielbiam ich rozpieszczać.
Myślę że również znajdziecie tu coś ciekawego dla siebie.
Jeśli macie pytania związane z danym przepisem to pytajcie w komentarzach lub na e-mail odpowiem na wszystkie w miarę moich możliwości.
Dziś chcę wam zaprezentować pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto i do tego fajnie się prezentuje.
Ja je znam pod dwoma nazwami.
Myślę że będzie wam smakowało.
Zapraszam:
Zapraszam:
„Śnieżynka ”
„ Zośka ”
Składniki:
1 margaryna „Kasia”
6 jaj
1 szkl. cukru pudru
1 ½ szkl. mąki
cukier waniliowy
1 łyżeczki amoniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jaj
1 szkl. cukru pudru
1 ½ szkl. mąki
cukier waniliowy
1 łyżeczki amoniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki do warstw ciasta:
2 łyżki kakao
½ szklanki sypkiego maku ( lub mielonych orzechów włoskich)
2 łyżki kakao
½ szklanki sypkiego maku ( lub mielonych orzechów włoskich)
MASA:
1 galaretka czerwona
1 galaretka żółta
2 "Śnieżki"
1 szklanka mleka
Jak zrobić:
Ciasto:
Utrzeć margarynę z cukrem pudrem i cukier waniliowy..
Dodawać po 1 żółtku, ciągle ucierając.
Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i amoniakiem.
Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą.
Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część pozostawić taką jaka jest,
Dodawać po 1 żółtku, ciągle ucierając.
Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i amoniakiem.
Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą.
Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część pozostawić taką jaka jest,
do 2 dodać ½ szkl sypkiego maku lub (mielonych orzechów
włoskich),
do 3 dodać 2 łyżki
kakao.
Upiec 3 placki.
Piec w temp. 180*C
Masa:
1"Śnieżkę" ubić w 1/2 szklanki mleka.
Dodać tężejącą galaretkę czerwoną, rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody.
Podobnie ubić 2 "Śnieżkę", dodając żółtą galaretkę rozpuszczoną w ½ szklanki mleka.
Przełożenie ciasta:
białe ciasto-masa czerwona-ciasto makowe-masa żółta-ciasto kakaowe.
Piec w temp. 180*C
Masa:
1"Śnieżkę" ubić w 1/2 szklanki mleka.
Dodać tężejącą galaretkę czerwoną, rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody.
Podobnie ubić 2 "Śnieżkę", dodając żółtą galaretkę rozpuszczoną w ½ szklanki mleka.
Przełożenie ciasta:
białe ciasto-masa czerwona-ciasto makowe-masa żółta-ciasto kakaowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze i opinie.
Każdy bardzo mnie cieszy i motywuje do dalszej pracy:)
Na pewno wkrótce odwiedzę także Twojego Bloga. ;)
Będzie mi bardzo miło, jeśli dodasz mnie do obserwowanych z pewnością odwdzięczę się tym samym.
Pozdrawiam:)